tisdag 4 januari 2011

DEN AFRIKANSKA SKOGSELEFANTEN

WWFs arbete i Kamerun handlar om att skydda de mest värdefulla delarna av regnskogen för att bevara den biologiska mångfalden.

Området där expeditionen ska genomföras heter Bakossi, vilket är det senaste av tre områden som skyddats av WWF. Bakossiregnskogen har på en yta av 29 320 hektar och minst 2 500 växtarter. Där finns 113 grodarter, fler än 60 arter av ormar och minst 329 fågelarter. I detta område lever även den hotade afrikanska skogselefanten.

WWF har genomfört en detaljerad undersökning av skogselefanterna som visar att arten är hotad, främst på grund av jakten på elfenben. Inte ens skyddade skogsområden är längre säkra områden för elefanterna. Det är det snabbt expanderande vägnätet för timmerbilar som öppnar upp för illegal jakt på kött - så kallad bushmeat.

För att kunna skydda elefanterna krävs det att områdets gränser ritas om och för att göra detta på bästa sätt gäller det att studera elefanternas rörelse och markutnyttjande i området. Därför har redan tre elefanter utrustats med satellitsändare i form av GPS-halsband. Under expeditionen de kommande dagarna hoppas vi kunna söka upp och märka ytterligare en elefant. Denna kommer förhoppningsvis få namnet ”Rica”.

WWF jobbar med flera projekt i många länder för att skydda elefanterna. Exempel på projekt är upprättandet av skyddsområden för djuren, påverkan av regeringar för elefanternas sak, information och utbildning av lokalbefolkningen, stöd till forskning om elefanterna, TRAFFIC - Trade Records Analysis of Flora and Fauna, dvs ett nätverk med syfte att kartlägga handeln med djur och växter, att bevaka att överenskommelserna i CITES följs och att stoppa den illegala handeln.

WWF tipsar att du som turist kan hjälp elefanterna genom att ta tag i äventyret och turista i nationalparker och reservat där det finns elefanter. Gör detta på så sätt att lokalbefolkningen tjänar pengar på det - till exempel bo på lokalt drivna lodger och hotell och använd lokala guider. Kan man inte åka till elefantländer kan man stödja WWFs arbete som hanterar alla de komplicerade faktorer som påverkar elefantens framtid.



Källa: wwf.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar